Megnyugtató üzenet azoknak, akiket gyötör a krónikus hátfájás

Megnyugtató üzenet azoknak, akiket gyötör a krónikus hátfájás

Azok, akiket krónikus hátfájás gyötör gyakran érezhetik úgy, mintha kizárták volna a saját életükből. A hátfájás egy kínzó, gyötrelmes tünet, melynek számos kiváltó oka lehet. Megesik, hogy minden egyes nap folyamatosan rosszabbodik, egészen addig, amíg már alig tudunk mozogni. De még ezekkel a szörnyű korlátokkal együtt is érthetően óvakodnak sokan attól, hogy a hátfájás ellen műtéti úton lépjenek fel. A jó hír az, hogy a fizikoterápiának köszönhetően nem feltétlenül kell ilyen végletekig elmenni. Egy képzett fizikoterapeuta gyakran azonosítani tudja a hátfájás forrását, és személyre szabott kezelési programot dolgoz ki, a nem súlyos esetekben olyat, ami nem tartalmaz sem gyógyszert, sem pedig műtétet.

Sajnos a legtöbb ember számára nem idegen a hátfájás. A deréktáji fájdalom különösen a felnőttek négyötödét érinti. A hátfájás okai közül sok akut sérülésekhez kapcsolódik, mint például autóbalesetek, sportbalesetek vagy nem megfelelő emelési gyakorlatok által okozott munkahelyi sérülések. Ahogy ezek a sérülések maguktól gyógyulnak, úgy a fájdalomnak is el kellene múlnia. Vannak olyan esetek, mint például a terhesség, amikor a hátfájás a baba születése után megszűnik, és a test visszanyeri normál súlyát és gerincoszlop formáját.

Néha azonban a hátfájás krónikus betegséggé fejlődik. Egyes állapotok, mint például a gerinc ízületi gyulladása vagy a gerincszűkület, nem gyógyulnak meg maguktól, és állandó vagy visszatérő fájdalmat okoznak. Más típusú krónikus hátfájdalmak az ismétlődő mozgási sérülések és a lágyrészek megerőltetése miatt fordulnak elő. A rossz munkahelyi- vagy sportergonómia, a gyenge hátizmok, amelyek nem támogatják a normál testtartást, vagy a mozgásszervi rendellenességek, mint például a ledőlt ívek, folyamatos gyötrelembe hozhatják a hát felső vagy alsó részét.

Sok hátfájástól szenvedő jogosan aggódik amiatt, hogy nagyszámú fájdalomcsillapítót kell szednie, ami átmenetileg csökkentheti a fájdalmat, miközben más hosszútávú szövődményeket idéz elő. Aztán ott van a másik nagyon aggasztó és rémisztő kezelési mód, a műtét. Sokan tartanak attól, hogy nagyobb gerincműtétet hajtsanak végre. Ezzel szemben a krónikus hátfájdalmak leküzdésének legokosabb módja a hát normálisabb működésének elősegítése – a fizikoterápia. Egy fizikoterapeutánk meg tudja állapítani a felső- vagy alsó hátfájás okát, a degeneratív állapottól az izomfeszülésig. Előnyös lehet egy fizikoterápiás program megtervezése, amely magában foglalja az erősítő-, nyújtó- és stabilizáló gyakorlatokat.