A pezsgős pohár története és fajtái

A pezsgős pohár története és fajtái

A pezsgő az elegancia és a kifinomult íz szimbóluma. Hasonlóan a pálinkás pohár és a whiskys pohár fontosságához, a pezsgőivás kultúrájának is meghatározó része a pezsgős pohár, amiból elfogyasztjuk a pezsgőt. Háromféle pezsgős pohár létezik, amelyekből etikett szerint pezsgőt illik fogyasztani, ezek a pezsgőkupé, a fuvola és a tulipán. A pezsgős pohár fajtáinkat ismeretén túl legalább annyira izgalmas a pezsgős pohár eredete is. Az általános ismeretek szerint a pezsgő Franciaország északkeleti tartományából, Champagne-ból származik. A pezsgő tömeges fogyasztásában nagy szerepet játszik az üvegáruk fejlesztése és egyre elérhetőbbé válása, az európai történelem egy részét tulajdonképpen a pezsgő és a drága alkohol iránti szeretet alakította.

1. Pezsgős kupé

Történelmi meghatározás szerint a kupé pohár volt az első hivatalos pezsgős pohár, amelyet az 1830-as évek végén Angliában népszerűsítettek és megalkottak. A kupé üvege sekély, széles peremű, és vázas kialakítású. Ez az egyik legrégebbi változata a pezsgős poharaknak.

A pezsgőkupékat csészealjként is ismerik, és régóta ahhoz a népszerű mítoszhoz kötődnek, hogy a francia hercegnő, Marie Antoinette melleit mintázták.

Annak ellenére, hogy ez a mítosz hamisnak bizonyult, a pezsgőkupé gyakran a „régi világból származó vintage elemekkel asszociálódik, amelyeket általában divatos éttermekben és csúcskategóriás létesítményekben, például luxusszállodákban használnak.

A pezsgő aromáját és a szénsavat nehezebben tudja megőrizni ez a pohár fajta, hiszen viszonylag nagy felületen tud távozni a szénsav és a pezsgő íze is.

Mivel az 1920-as években a pezsgők felfutása a gazdag arisztokratákon és felsőbb rétegeken kívüliek számára is hozzáférhetőbbé vált, a kupéspohár végül elavulttá vált. Mivel fokozatosan jelentek meg a pezsgőhöz hasonló italok, mint például a prosecco, ez a pezsgős poharak életében is hozott változást, megjelentek a fuvola alakú poharak.

2. Pezsgőfuvola

Mivel a pezsgő habzása tartósítási küzdelemmé vált, a pezsgőfuvola kedvezőbb lett, mivel magas, keskeny volt, és megfelelően meg tudta őrizni a szénsavat. A borospohárkészítők még a pezsgőfuvola központi identitási elemét is létrehozták, amely egy pont volt a pohár alján, ahol a szénsavas buborékok összegyűlnek, és simán felemelkednek a karcsú pezsgőspohár tetejére. Az íz- és aromajavító szerepük mellett a pezsgőfuvolák az eliteket is szimbolizálják, és stílusos formájukban bizonyos esztétikát is képviselnek. A császári üvegművek vásznává is vált, különösen a 19. századi Oroszországban. A pezsgőfuvolákat neogótikus és nemzeti orosz stílusban tervezték, más néven szecessziós stílusban.

3. Pezsgős tulipán

A pezsgő tulipán már önmagában is egyedülálló a formája miatt. Keskeny tetőjével, szélesebb tálkával és élesen ívelt élével, amely a szárhoz vezet le, ez a pezsgőspohár segít megtartani az aromát és a szénsavat is a pohárban. Épp ezért van az, hogy a tulipános poharak általános pezsgőivási élményt nyújtanak. A tulipán alakú pezsgős poharat néhány szakértő leginkább azoknak ajánlja, akik szeretik az aromásabb francia pezsgőket fogyasztani, mivel kiemelik a gyümölcsös ízeket. A tulipános üveg elegáns megjelenést kölcsönöz a buborékok rendeződésének és az aromák átáramlásának.