A duguláselhárítás után – hogyan előzzük meg a dugulás kiújulását?

A duguláselhárítás után – hogyan előzzük meg a dugulás kiújulását?

Azok, akiknek volt már dugulás bárhol a lakásban, tudják mennyire kellemetlen és lehetetlen időpontokban tud kialakulni egy dugulás. Bár a duguláselhárítás esetenként megállítható, gyakran olyan mértékű a baj, hogy nem segít a szódabikarbóna és az ecet kombinációja. Olyankor, amikor a duguláselhárítás házilag nem megoldható és egyébként is szerelőt kell hívni, érdemes az okok mögé látni. Hiszen a duguláselhárítás felületi kezelése kicsit olyan, mint amikor megpróbáljuk megállítani a szivárgó légmatrac leeresztését, ami egészen addig lehetetlen, amíg meg nem találjuk a lyukat.

Nem lehet átfogó duguláselhárítást és lefolyótisztítás végezni, ha nem ismerjük a probléma okát. A legtöbb háztartási lefolyódugulást négy anyag okozza.

  • Zsír, olaj: A zsíros anyagok a konyhai mosogató eltömődésének és a lassan kiürülő mosogatók első számú okai. – folyékony állapotban könnyen lefolynak (gondoljunk a forró zsírra serpenyőben vagy a meleg mosogatóvízben oldott zsírra) DE ahogy haladnak a csövekben, a zsír lehűl. Ez a szilárd zsír bevonja a csövek belsőjét, és egyre vastagabbá válik, amíg lassan lefolyik vagy teljesen eltömődik.
  • Élelmiszer-részecskék: A konyhai lefolyók eltömődésének másik gyakori oka a nagy élelmiszer-részecskék vagy zöldséghéjak, amelyek beszorulnak a mosogató alatti ívelt csőbe (más néven p-csapda).
  • Haj: A fürdőszobai lefolyó eltömődésének leggyakoribb oka a haj. A szőrszálak könnyen lefolynak a vízzel, majd felhalmozódnak a csőben, amíg a vezeték eltömődik. Ezek az eltömődések általában közvetlenül a lefolyó alatt fordulnak elő.
  • Szappanhab: A zsíros szappanmaradványok és részecskék a csövek belsőjét is bevonhatják, és eltömődést okozhatnak. Egyes esetekben a szappan felhalmozódása annyira rossz lehet, hogy a csöveket korrodálhatja.

Ha már kialakult egy komolyabb eltömődés, akkor duguláselhárítás Budapest és az ország több pontján nagyon gyorsan igényelhető. A sokkal gyorsabb ügyintézésért érdemes közeli szerelőt választani, például a duguláselhárítás 16 kerület térségében sokkal gyorsabban kivitelezhető egy 16. kerületi szerelővel, mint valakivel Újbudáról. Miután megszüntették a lefolyó eltömődését, rajtunk a sor, hogy igyekezzünk megóvni a lefolyó állapotát:

  • Soha ne öntsünk zsírt vagy olajat a lefolyóba. Minden magas zsírtartalmú anyagot (szalonnazsír, kókuszolaj, vaj, mogyoróvaj és más magas zsírtartalmú élelmiszerek) le kell hűteni, és mosás előtt ki kell dobni a szemetesbe, vagy üvegbe összegyűjteni és leadni például használt olaj gyűjtőpontokon.
  • Ne használjunk forró csapvizet a zsírok olvasztására, mert így ki lehet öblíteni a lefolyóba. Lehűlve pedig eltömítik a csöveket!
  • Az élelmiszer-hulladékot és a zöldséghéjat dobjuk a szemetesbe! Ne tegyük a hagyma-, a burgonya-, a banán- és a tojáshéjat, a rizst, a tésztát, a zellert stb. a szemétlefolyóba vagy a mosogató lefolyójába.
  • Szereljünk be hajszűrőt a fürdőszobai lefolyókba. Tisztítás közben soha ne öblítsük le a hajunkat a lefolyóba, töröljük le a meglazult tincseket, és dobjuk ki a szemetesbe.- A konyhai lefolyókat havonta egyszer öblítsük ki sóval és forró vízzel. Ez a kombináció megakadályozza a zsírosodást, és a lefolyókat teljes kapacitáson tartja.